Socialisationsutformning
Startsidan
Ladda ner Alfa-versionen Beta-versionen Starta guiden


 


Vad Àr nu detta?

Jo, det hÀr Àr resultatet av en magisteruppsats i företagsekonomi som tvÄ studenter pÄ MÀlardalens Högskola Àgnat 10 veckor av vÄrterminen 2002 Ät. Vi har i vÄrt arbete skapat ett hjÀlpmedel för att utforma socialisationsprocessen pÄ ett sÄdant sÀtt att man faktiskt nÄr de mÄl man satt upp med introduktionen av den nyanstÀllde. Vi anser nÀmligen att socialisationen Àr ett oerhört kraftfullt verktyg att pÄverka en organisation med, men dÄ mÄste den anvÀndas pÄ rÀtt sÀtt.
PÄ dessa sidor finner Du lite information om vÄrt arbete och kan ladda ner arbetet i sin helhet hÀr. Arbetet mynnade i ett interaktivt verktyg som Du kan anvÀnda genom att klicka hÀr.

Vi tar gÀrna emot Dina synpunkter. I verktygets sista steg finns en lÀnk till ett utvÀrderingsformulÀr som Du gÀrna fÄr fylla i. FormulÀret kan Àven nÄs hÀr och sÄ gÄr det förstÄs bra att e-posta till författarna!


Tack för Din uppmÀrksamhet och lycka till med socialisationsutformningen!

Marie Asker Peter Dahlin
Sammanfattning

För att ge en förstÄelse för uppsatsen presenteras den hÀr utifrÄn problem, syfte, metod och resultat:


Problem

Socialisation Àr den process genom vilken den nyanstÀllde formas för att anta en specifik roll i företaget. Denna process kan utformas pÄ mÄnga olika sÀtt och kan vara allt frÄn snabb och sjÀlvstyrande till utförligt planerad. Beroende pÄ hur processen utformas uppnÄs olika resultat. Vilket resultat som en socialisationsprocess bör mynna i tar denna uppsats inte stÀllning till dÄ effektiv socialisation likstÀlls med uppfyllandet av de resultat företaget önskar uppnÄ, det vill sÀga en mÄlförenlig socialisation.

Mycket finns skrivet kring resultatet av olikartat utformade socialisations-processer, dock för mycket av denna forskning ett resonemang pÄ en icke konkret nivÄ vilket minskar dess praktiska anvÀndbarhet för företag. DÀrför finns ett behov av att ta fram ett hjÀlpmedel som underlÀttar för företag att vÀlja ett mÄlförenligt tillvÀgagÄngssÀtt vid socialisation av nyanstÀllda. Genom detta ska personer som Àr ansvariga för personalstrategier i företag i större utstrÀckning kunna anvÀnda sig strategiskt av socialisation och dÀrmed uppnÄ effektivitets- och prestationsvinster.
 
Syfte Uppsatsen syftar till att utveckla ett verktyg som underlÀttar för företag att vÀlja en mÄlförenlig utformning av socialisationsprocessen.
 
Metod För att ta fram detta verktyg studerades litteratur inom omrÄdet. Denna studie resulterade i framtagandet av verktygets version a (alfa). För att öka verktygets anvÀndbarhet och tillgÀnglighet valdes denna webbaserade interaktiva utformning. Dessutom utvÀrderades verktyget av tre personer vÀl insatta i personalpolitik för att ytterligare höja kvaliteten. Grundat pÄ deras synpunkter och förslag till förbÀttringar togs den slutgiltiga versionen av verktyget fram, verktyg b (beta).
 
Resultat

 

Uppsatsen resulterade i ett interaktivt verktyg som Äterfinns pÄ webbplatsen http://soctool.hopto.org. Verktygets utformning, bestÄende av en instruerande guide med logiska steg och okomplicerade termer, innebÀr att företaget snabbt och med liten anstrÀngning kan utveckla en strategi för socialisation som Àr förenlig med vad det vill uppnÄ.
 
Nyckelord socialisation, personalintegrering, taktiker, resultat, verktyg
 
 

» Det senaste! «

2006-10-09

Wow!!!
Nu har uppsatsen laddats ner 337 gÄnger, helt otroligt kul!
2005-11-01

Denna webbplats Àr inne pÄ sitt fjÀrde Är nu och besöken rullar pÄ!

Det som Àr intressant för de flesta Àr nog att
1) Ladda ner uppsatsen och
2) Testa guiden.

Tack för besöket!2003-08-07

Webbplatsen Àr nu flyttad till en mycket bÀttre server vilket förhoppningsvis gör besöket smidigare.2003-02-11

För att bÀttre stödja de besökare som Ànnu anvÀnder gamla versioner av Netscape har vissa justeringar gjorts.

Om du anvÀnder Netscape och tidigare haft problem exempelvis med nedladdning av uppsatsen, försök nu igen sÄ ska det nog fungera.

Rapporter om fel mottages gÀrna, maila!2002-10-17

Vi Àr mycket glada och stolta över att höstens magisteruppsatsskribenter pÄ MdH tipsas om detta arbete. Hoppas det kan vara till nÄgon hjÀlp!

Vi vill ocksÄ ta tillfÀllet i akt att gratulera vÄr handledare Carl G. Thunman som numera kan titulera sig Docent.

GÀllande sidan har loggfunktionen nu berikats med automatisk koppling till en whois-tjÀnst.2002-07-12

Sidan har effektiviserats och gjorts nÄgot mer Netscape-anpassad.2002-06-27

Efter lite kodning har nu guidens tredje steg, det med rangordningen, blivit i det nÀrmaste "idiotsÀkert" eller, om man sÄ vill, anvÀndarvÀnligt.2002-06-13

SÄ var det klart! Seminariet Àr genomfört och lite finputsning har skett. Nu ÄterstÄr bara nÄgra smÄ tekniska finesser som ska implementeras i mÄn av tid..

Den slutgiltiga versionen finns att hÀmta hÀr.

Mycket nöje!2002-05-31

Datorer betyder trassel..
..men det lilla problemet i guidens sista steg Àr nu ÄtgÀrdat.

Observera att webbplatsen fungerar bÀst med Internet Explorer!2002-05-28

SÄ var dÄ uppsatsen Àntligen redo för försvar! Det blev mycket slit sista veckan, men nu har verktyget utvÀrderats av erfarna personer och finns sÄledes tillgÀngligt i den beta-version som blir vÄrt bidrag.

Tisdagen den 4:e juni klockan 13.00-14.30 ska uppsatsen försvaras, vi ses dÀr!

Seminarieversionen av uppsatsen kan hÀmtas hÀr.

     
Till toppen av sidan


»Copyright © Marie Asker & Peter Dahlin, 2002-2003«
»Institutionen för Ekonomi och Informatik, MÀlardalens Högskola«

Webbplatsen uppdaterades 2006-10-09. Antal sidvisningar hittills: 191067